Hvad skal nissenfar dyppe sine sko i for at holde rotterne væk

Peber på flugt -Jule-pimpet science klassiker 

I denne challenge har vi Jule-pimpet et af de mest klassiske science trylle eksperiment med overflade spænding.

I skal se hvem der har den nisse, der er bedst til at skræmme rotterne væk fra risengrøden, og finde ud af hvad der lokker de sukker glade rotter til igen.

Hvis i er flere der laver en nisse i familien bliver det mest tydeligt, ellers kan de andre i familien også bare bruge deres finger og prøve at skræmme rotterne væk med den.

Rigtig god CREO lyst

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-4418269790632327" data-ad-slot="2226614109" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Materialer du skal bruge

Opvaskesæbe

Kanel

Skål

Vand

Flormelis

STEP BY STEP VEJLEDNING

 

STEP 1

Lave en nisse ud af Foam-clay og piberenser og lim træskoene på.

Har du svært ved at komme igang med hvordan du lige skal konstruere en nisse kan du finde step by step inspiration på Creativ companys side HER

STEP 2

Fyld en skål med vand og drys et tyndt lag stødt kanel oven på vandet

STEP 3

Ssshhhh – Smør lidt opvaskemiddel på din nisses træsko uden de andre ser det.

Hvis i er flere i familien der har lavet en nisse, bliver tryllenummeret meget tydeligere ellers kan de andre også bruge deres finger.

STEP 4

Bed nu de andre om at skræmme rotterne væk med deres nisse eller finger, ved at putte den ned i vandet med kanel. Bliver rotterne bange og løber væk ??? få nu alle til at prøve om de kan.

Når alle har prøvet,  prøver du med din nisse med opvaskemiddel på træskoene og vupti alle rotterne spurter væk.

STEP 5

Men det er jo den søde juletid så nisserne skal selvfølgelig have sukker på julegrøden. (drys med fingerne noget flormelis ned i vandet) og straks stimler rotterne sig sammen om julegrøden igen.

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-4418269790632327" data-ad-slot="2226614109" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Variationer

 1. Hvis i vil lave det mere eksperimenterende kan i sætte forskellige ting frem fra køkkenet nisserne skal dyppe sine træsko i og iagttage om der er noget af det der kan skræmme rotterne væk.

CREO´en bag det

Der er virkelig mange videnskablige ting der sker i dette eksperiment.

 • Hvorfor kanelen flyder ovenpå vandet
  • Vand har jo en overfladespænding. Overfladespænding kan næsten beskrives som en hinde, der prøver at trække overfladen sammen. lidt ligesom på en ballon, hvor der er en synlig gummiskal, som trækker over det hele og prøver at gøre volumen mindst mulig. Det er faktisk af samme grund en vandråbe er kugleformet.
 • Hvorfor skubber sæben kanelen væk
  • Sæbe er sådan nogle molekyler, der godt kan lide at være i vandoverfladen. Det består af to dele – en del, der godt kan lide at være i luften, og en del, der godt kan lide at være i vandet. Når man så dypper træskoen med opvaskemiddel ned i vandet, vil sæben lynhurtigt fordele sig i et enkelt lag på overfladen. Der hvor sæben lægger sig, nedsættes overfladespændingen.
 • Hvorfor samler flormelisen dem igen
  • Man har ikke et 100% pålideligt svar på dette. men man mener at sukkeret fanger mange af de her sæbemolekyler der ligger på overfladen. Og dermed fjerner sæben fra overfladen.
   • Hvis der er brugt for meget sæbe vil i opleve at flormelisen ikke kan fjerne alt sæben fra vandoverfladen.