Kan du finde vinterhimlens stjernebilleder

Gå på opdagelse i vinterhimlens store myter

Der er ikke noget så fascinerende som at kikke op mod himlen en frostklar vinter aften og se den kæmpe mængde af stjerner der funkler. og så vide at de er flere 1000 lysår væk. og af alle dine forfædre har kikket op på de samme stjerner.

For at kunne finde rundt på stjernehimlen har man opdelt områder af stjernehimlen i stjernebilleder. idag har vi 88 stjernebilleder. Navnene på de fleste stjernebilleder er fra oldtiden, og mange af dem er opkaldt efter Mytologiske skikkelser. Der er dog en del nyere navne på den sydlige halvkugle, fordi stjernerne var ukendte for europæerne indtil o. 1500.

Vi skal som en start kikke på stjerne billederne Karlsvognen, Cassiopeia og Orion.

Karlsvognen og Cassiopeia er stjernebilleder der her i Danmark kan ses hele året rundt, og er to stjernebilleder, som er rigtig gode at starte med, da de er meget genkendelige og lyser meget klare.

Orion er et stjernebillede der kan ses her i Danmark i efterår og vinter månederne, som har et meget genkendeligt bælte der består af 3 meget klare stjerner på stribe som er meget karakteristiske.

Når i har lært at finde disse 3 stjernebilleder er det meget nemmere at finde de mange andre stjerne billeder.

Foreksempel kan du nemt finde Nordstjernen. Som du finder ved at forlænge bagsmækken på Karlsvognen ca. 5 gange. Og når du så har fundet den kan du også nemt finde stjernebilledet lille Bjørn, for Nordstjernen er halespidsen i dette stjernebilledet. og sådan kan du lige pludselig finde et hav af stjernebilleder.

Rigtig god CREOlyst

Materialer du skal bruge

Printer

Toiletrulle

Sølvpapir

Lommelygte

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-4418269790632327" data-ad-slot="2226614109" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

STEP BY STEP VEJLEDNING

 

STEP 1

Print skabelonen ud

STEP 2

Klip langs den destiplet linje, som er optegnet rundt om de 3 stjernebilleder

STEP 3

Riv et passende stykke sølvpapir af og træk det ned over toiletrullen. Træk en elastik ud over det hele for at fastholde sølvpapiret.

STEP 4

Placer den udklippede skabelon oven på sølvpapiret og stik en nål gennem papiret og sølvpapiret der hvor der er en farvet plet

STEP 5

Lys nu med lommelygten gennem den anden ende (VIGTIGT at det er en lommelygte med kun 1 pære, en mobiltelefon lommelygte er rigtig god)

STEP 6

Leg nu med dem der hjemme i et mørkt rum. Og når i er begyndt at kunne genkende dem rigtig godt, tag dem da med ud en skyfri aften og se om i kan finde de tre matchende stjernebilleder på himlen. Prøv om i også kan finde Nordstjernen og lille Bjørn

Variationer

  1. Prøv at lave nogle at de mange andre stjernebilleder der findes
  2. Lav stjerne konstellationerne i piberenser og perler
  3. Prøv at se om du kan danne dine egne stjernebilleder og digte en historie til dit stjernebillede

CREO´en bag det

Der er så uendelig meget CREO man kan vælge at trække frem når vi snakker Astronomi og stjernebilleder. Istedet for har vi her lavet en mappe på vores Pinterest som indeholder nogle af de bedste sider vi er stødt på i vores arbejde med børn og Astronomi