Kan du lave smukke mønster ved hjælp af talmønstre

Skab smukke mønstre ved af lege med tabeller

I denne challenge skal dit barn danne smukke mønstre og Mandalas ved hjælp af talmønstre. Det skal eksperimentere med at se, hvad der sker med mønstret, når du skifter talmønster fra for eksempel at hoppe to hver gang til at hoppe 7.

En rigtig god øvelse til at grundlægge og lege med forståelsen af tabeller, selv for de mindste, der ikke ved hvad tabeller er. Bare man kan tælle til ni og får lidt voksen hjælp kan selv en 4 årig også lege med.

 

 

CREOmini

CREOmax

Materialer du skal bruge

CREO mini skabelon

CREO max skabelon

Printer

Skrue låg

kuglepen

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-4418269790632327" data-ad-slot="2226614109" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

STEP BY STEP VEJLEDNING

 

CREO mini

STEP 1

Print CREO mini skabelonen ud på karton

STEP 2

Bestem hvilket tal mønster du vil bruge. Og skriv det på arket

STEP 3

Udfyld nu de hvide felter under tallene 0-9 ved at tælle dig frem på tabellen med tal fra 1-100.

Hvis du for eksempel har valgt 2 som tal mønster (2 tabellen) tæller du 1,2 og marker feltet under 1 tallet med 2. Tæller videre 1 (3) 2 (4) og marker feltet under 2 tallet med 4 o.s.v indtil du har udfyldt alle felterne og der står 2-4-6-8-10-12-14-16-18-20

STEP 4

Udfyld nu cirklerne rundt om cirklen ved at bruge de samme tal. Tæl 1-2 cirkler og skriv tallet i felt 1 og tæl 1-2  cirkler og skriv tallet i felt 2 o.s.v indtil alle tallene i felterne er skrevet ind et sted i cirklen.

STEP 5

Tag nu en lineal og en kuglepen. Forbind alle tallene i rækkefølge ved at tegne en streg fra 0 til 2 og fra 2 til 4 o.s.v indtil du har forbundet alle punkterne (nogle punkter vil nogle gange være gentaget)

Hvilket mønster laver 2 tabellen ??

Hvilket mønster laver 7 tabellen o.s.v ?

STEP 6

Farvelæg rummene mellem stregerne og se de fine Mandalas der kommer til syne

STEP 7

Klip nu cirklen ud langs den sorte kant. Og monter en tråd så du kan hænge dem op til pynt

STEP 8

Prøv at lave side 2 skabelonen, hvor der er plads til at lave to forskellige talmønster i den samme. Skifte eventuel farven på kuglepenne, når du skifter tabel. Hvilket tydeliggør forskellene på rytmen i talmønstret.

CREO max

STEP 1

Print CREO maks skabelonen ud på karton

STEP 2

Bestem hvilket tal mønster du vil bruge. Og skriv det på arket

STEP 3

Udfyld nu de hvide felter under tallene 0-9 ved at tælle dig frem på tabellen med tal fra 1-100.

Hvis du for eksempel har valgt 7 som tal mønster (7 tabellen) tæller du 1,2,3,4,5,6,7 og marker feltet under 1 tallet med 7. Tæller videre 1 (8) 2 (9) 3 (10) o.s.v og marker feltet under 2 tallet med 14 o.s.v indtil du har udfyldt alle felterne og der står 7-14-21-28-35-42-49-56-63-70

STEP 4

Udfyld nu cirklerne rundt om cirklen ved at bruge de samme tal. Tæl 1-2-3-4-5-6-7 cirkler og skriv tallet i felt 1 og tæl 1-2-3-4-5-6-7 cirkler og skriv tallet i felt 2 o.s.v indtil alle tallene i felterne er skrevet ind et sted i cirklen.

STEP 5

Klip nu den destiplet cirkel ud inde i cirklen og præ lav sy hullerne ved at ligge hullet over skruelåget og stik nålen gennem kartonet, der hvor de er markeret med to små prikker ved siden af hinanden.

STEP 6

Tråd nålen med garnet og start med at stikke nålen i gennem 0/start fra bagsiden sy nu fra nul til 7 og fra 7 til 14 fra 14 til 21 o.s.v. indtil du har syet hele tal rækken rundt.

Prøv nu at lave en med et andet talmønster og skift evt farve på tråden, så når du ligger dem oven på hinanden tydelig kan se mønster forskellen.

STEP 7

Klip nu cirklen ud langs den sorte kant. Og bind de to ender sammen, så de danner en løkke så du kan hænge dem op i vinduet til pynt

STEP 8

Prøv at lave side 2 skabelonen, hvor der er plads til at lave to forskellige talmønster i den samme. Hvilket tydeliggør forskellene på rytmen i talmønstret. HUSK at skifte farve på tråden, når du skifter tabel

Variationer

  1.  Prøv for eksempel at lave din fødselsdato eller år, som foreksempel  2011 eller 24062013

 

CREO´en bag det

Når man leger med tal og tal mønster, grundlægges der en forståelse af måder tabeller er skruet sammen på. I denne challenge gøres disse mønstre meget visuelle, først ved at man skraver tallene, ved at man tæller, og bagefter ved at se hvordan det visuelle mønster bliver skabt når man forbinder tallene.

Tabeller kan være mega svære at lære, da det er total uden ad lære, men for at lære tabeller udenad, kræver det at man har en grund forståelse af hvorfor tallene står i den rækkefølge, som de gør.

Derfor er denne leg med visuelle mønstre koblet sammen med forskellige tal mønster og måder at registre dem på, en rigtig god måde at lege med forståelsen, selv for de mindste, der ikke ved hvad tabeller er. Bare man kan tælle til ni og får lidt voksen hjælp kan en 4 årig også lege med.