Kan du snyde dit øje til at se tredimensionelle firkanter

Asger Jorn deformations puslespil, der snyder dit øje 

I denne challenge skal du tegne med en af Asger Jorn´s teknikker automattegning, hvor du øver dig i af slippe kontrollen, og bare tegne uden at tænke på, at det skal blive eller ligne noget. For at udfordre din trang til at alt skal forestille noget endnu mere, skal du klippe dit Jorn maleri i stykker og skabe et nyt billede, hvor vi leger med optisk illusion (op art). Du vil opdage at nogle af stederne på maleriet ser det ud til at der opstår tredimensionelle firkanter.

Hvad er det der sker ??  

Rigtig god CREO lyst

Materialer du skal bruge

Printer

Skabelon

STEP BY STEP VEJLEDNING

 

STEP 1

Print skabelonen ud på karton

Vend den printede side ned af.

Put eventuelt et klæde for øjnene eller bare luk øjnene. Tegn nu med en tusch på papiret uden at løfte tuschen fra papiret så det bliver en lang krusedulle streg. (se evt. denne skønne film om Asger Jorns krusedulletegning fra Museum Jorn´s 100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet.

STEP 2

Farvelæg eller lav mønstre i de rum krusedullen har skabt.

 

STEP 3

Vend nu papirene om og klip langs de sorte streger, så du får en masse brikker.

STEP 4

Læg alle brikkerne sammen som et stort puslespil

STEP 5

Lad øjet vandre rundt. Kan du se, at nogle steder er det lige som om der danner sig nogle tredimensionelle firkanter. (hvis ikke så prøv at rokere rundt på brikkerne)

Hvad tror du, det er der gør, at man opfatter det som tredimensionelle firkanter?

Variationer

  1. Prøv at farvelægge Sekskanterne og og Rombene med forskellige farver.  
  2. Prøv at klip Jorn krusedulle tegning i stykker og lim stykkerne op på et stykke pap og se om du kan finde andre optiske former
  3. Se om du kan finde sjove væsner i Jorn krusedulle tegning og tegn dem op. 

CREO´en bag det

Hvorfor ser vi tredimensionelle firkanter 

Vores verden er fuld af optiske illusioner, og de ting vi ser, ser ikke altid ud som vi tror og tænker. Det er faktisk synsbedrag!

Dine øjne ser men din hjerne “fortolker” det billede den modtager. Hjernen tager smutveje, når den har set noget før.

Som her i dit eksperiment. Her danner din hjerne tredimensionelle firkanter, da den opfatter mængden af farve og mønster som lys og skygge og på den måde snyder / fortolker din hjerne det, som at det er en tredimensionel ting du ser på. 

Der er ingen magi involveret, ingen hemmeligheder – det hele sker i hovedet på dig!

 

Asger Jorn var en af de mange CoBrA-kunstnere 

CoBrA-kunstnerne ville male spontane billeder, hvor deres underbevidsthed kom frem. De havde derfor en teknik, som kaldes ‟automattegning”. (se eventuelt en af filmene fra 100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet.)

I automattegningen lader man penslen eller blyanten tegne frit hen over papiret. Man skal ikke tænke over noget særligt motiv, men bare slippe fantasien løs. Kunstneren Asger Jorn lavede mange krusedulle tegning. Ofte lukkede han øjnene og tegnede på papiret uden at se eller tænke. Han tegnede cirkler og mønstre og løftede ikke blyanten. Tegningen kom til at ligne kruseduller. Bagefter åbnede han øjnene, og ledte efter figurer og fantasivæsner i tegningen, som han malede frem med maling