Gå i køkkenet sammen – det styrker dit barns indlæring

Pasta med kødsovs – illustreret Opskrift til børn 

Det kan virke som en udfordring at lave mad med børn, men det er faktisk sindssygt hyggeligt når man som voksen tage sig tiden og prioriterer det i en travl hverdag.

Faktisk vil jeg vove og påstå at her i vores lille CREOfamilie er det nok nogle af de bedste stunder sammen hvor vi får snakket om ting vi ellers sjældent får snakket om.

Ud over det er megahyggeligt at lave mad sammen som familie er der også et væld af fordele for dit barn både mentalt og motorisk. Og så er det nok verdens bedste sted at øve sig i matematik og science. Og øve sig i den svære kunst at turde prøve sig frem, eksperimenter, undersøge og undres og mange mange andre fantastiske ting for dig og dit barn.

Men hvordan kommer man lige i gang?.

 

Børn elsker orden, ritualer og gentagelser

Den måde der har fungeret bedst for os, er at have en bestemt dag hvor man laver mad sammen. F.eks. torsdag, hver 14 dag, eller en gang om måneden hvad der er plads til i jeres hverdag.

Lav den samme ret hver gang til at starte med. Og når den sidder på rygraden, kan I begynde af eksperimenter med at skifte ingredienser og krydderier ud.

Sæt alle ingredienserne frem i skal bruge og snit, skræl, skær det hele, og fordel det i skåle som det skal tilberedes.

Find en simpel opskrift til at starte med.

Vi har taget udgangspunkt i en opskrift vi på et tidspunkt fik med fra Årstidernes børnefamiliekasse. For at gøre det nemmere for min ældste datter på 9 år at styre og overskue processen selv. Og min mindste på 5 år kan hjælpe mig med at finde de ingredienser vi skal bruge, hvad der skal gøres ved dem og hvilken rækkefølge de skal i. Har jeg valgt at illustrere den

En måde jeg har erfaret gør det nemmere for børn at tage ejerskab på madlavningen Du kan finde den her under

Jeg har prøvet at gøre den så skærmvenlig som muligt !

Ellers kan du her downloade den for 20 kr. eller bestille den som lamineret bog for 50 kr.

Glæd dig det var ikke længe inden dit barn er helt selv kørende og det eneste du skal er at stå og sprede hygge.

Rigtig god CREOfamily tid

Hvordan smager man maden til ???

En ting er at følge en opskrift. en anden er at få smagen til at side lige i skabet.

At få noget til at smage så fuglene synger er ikke noget du kan læse dig til eller lære ved at andre fortæller dig hvad du skal gøre. Det er kun noget du kan gøre ved at prøve dig frem.

Det er meget individuelt, hvor surt, sødt, bittert og salt man kan lide det, så du kan faktisk ikke gøre noget forkert.

Det du skal gøre er at tage en teske og simpelhen smage på maden. Tag nu stilling til, om du selv er tilfreds med smagen. Mangler der noget ?. Hvad kunne det være ?

Det sikreste er at smage til i flere omgange, for det er nemmere at tilsætte mere smag end at fjerne smag.

Selvom salt er meget vigtigt i tilsmagningen, handler det i højere grad om at skabe den rette balance mellem de fem grundsmage; surt, sødt, salt, bittert og umami.

OBS. Det er faktisk naturens måde at få dig til at spise varieret på. Smart ik´

Her er nogle eksempler på ingredienser du kunne bruge til at eksperimenter med smags balancen. Så din mad kommer til at side lige i skabet.

I denne opskrift kunne det for eksempel til føje noget mere

Bitterhed ved at tilføje flere krydreurter, lidt øl eller noget chokolade.

Salt kunne være noget bacon, bouillon feks

Surt kunne være noget mere tomat, lidt Citron. Vi har rigtig gode erfaringer med at bruge noget Balsamicoeddike

Sødt Kunne være at rive en enkelt gulerod og putte i, noget ribsgele eller et nip sukker.

Umani kunne være nogle svampe, eller f.eks. noget revet Parmesan oven på.

Prøv jer frem og husk lidt af gangen.

SØDT SURT SALT BITTERT UMAMI
Sukker Citron Salt Grape Bouillon
Honning Lime Sojasauce Kaffe Fond
Sirup Eddike Kapers Kål Sojasauce
Marmelade Vin Ansjoser Mørk chokolade Tomater
Sød frugt Creme fraiche Bouillon Appelsinskal Svampe
Tørret frugt Kærnemælk Ost Valnødder Lagrede oste
Kokosmælk Tomat Bacon Øl Tang
Gulerødder Ribs Tang Krydderurter Fisk

 

  • Hvornår smager kødsovsen som den skal?
  • Hvordan smager vi ?
  • Smager vi kun med tungen ?
  • Hvorfor smager mad af noget ?
  • Kan mad lyde lækkert ?
  • Hvad er det der gør at noget mad ser lækkert ud ?